Project Description
Sistit
Kadınlarda sık görülen bir enfeksiyon türü olan sistit, genellikle “Escherichia coli” adlı bakteri başta olmak üzere Gram negatif bakterilerden kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman vücut bu tür bakterileri idrar yoluyla atar. Ancak bazen bakteriler mesane duvarına yapışabilir ve çoğalır.
Mesanenin iltihaplanmasıyla oluşan sistit, idrar kesesi enfeksiyonu, mesane iltihabı gibi isimlerle de anılmaktadır.
Kadınlarda üretra kanalı erkeklere göre daha kısadır; dolayısı ile dışarıdan gelen mikroplar daha kolay bir şekilde mesaneye taşınabilmektedir. Bu nedenle kadınlarda sistit erkeklere göre 10 kat daha fazla görülmektedir.
Bakterilerin mesane duvarına yapışması ve çoğalması ile oluşur
Mesanenin iltihaplanmasıdır
Kadınlarda sistit erkeklere göre 10 kat daha fazla görülür
Mustafakemalpaşa, Karacabey, Susurluk
ÇALIŞMA SAATLERİMİZ
Pazartesi – Cuma | 8:00 – 17:00 |
Cumartesi | 9:30 – 17:00 |
Klinik Adresimiz
Operatör Doktor Umut Turan’ın, Mustafakemalpaşa Kliniği’nde ki SİSTİT Uygulama Videoları ve Görselleri
Sistit Hakkında Yararlı Bilgiler
Sistit nedir?
“Sistit” mesanenin, yani idrar kesesinin enfeksiyonu demektir. Bu enfeksiyonda etken sıklıkla bakterilerdir ve idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinir. Mesane enfeksiyonu genellikle ağrılıdır ve hastaları çok rahatsız eder ve eğer böbreklere yansırsa ciddi sağlık problemlerine yol açar.
Daha seyrek olarak sistit, bazı ilaçlara, radyasyona veya çeşitli tahriş edici etkenlere (kadın temizlik spreyleri, sperm öldürücü kremler, foley kateter gibi) karşı reaksiyon olarak veya diğer bazı hastalıkların komplikasyonu ortaya çıkar.
Sistitte ne gibi şikayetler olur (semptomlar)?
Sistitte sık görülen semptom ve bulgular aşağıdaki şekilde sıralanmıştır. Bu şikayetleri olan ve sık sık tekrarlayan hastalar mutlaka bir Üroloğa başvurmalıdır.
Çok ciddi şekilde idrara gitme ihtiyacı
İdrar yaparken yanma
Sık sık idrara gitme ihtiyacı ve az miktarda idrar yapma
İdrarda bazen hematüri (idrarda kan görülmesi)
Bulanık veya kokulu idrar yapma
Kasıklara vuran ağrılar
Kasıklarda ve karın alt kısmında rahatsızlık, basınç hissi
Hafif derecelerde ateş
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Mesanede basınç, ağrı ve dolgunluk hissi
Sistit şüphesi olan hastalar ne zaman doktora gitmeliler?
Sistit şikayetleri olan hastalarda böbrek iltihabı ortaya çıktığında (akut piyelonefrit) bu hastaların mutlaka bir doktora gitmesi gerekir. Bu belirtiler şunlardır:
Sırt veya yan ağrısı
Ateş, üşüme, titreme
Bulantı ve kusma
Eğer hastalarda ani idrara çıkma ihtiyacı, sık sık idrara gitme ve idrar yaparken ağrı, yanma varsa, idrarda kanama varsa bu durumda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Ayrıca daha önceden idrar yolıu enfeksiyonu geçiren hastalarda benzer şikayetler ortaya çıktığında mutlaka bir Üroloğa başvurmalıdır.
Bazen antibiyotik tedavisinden sonra şikayetler tekrarlayabilir, bu durumda doktor kültür isteyip duyarlı antibiyotiği başlayabilir.
Sistit nedenleri nelerdir?
Üriner sistem böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan oluşur. Böbrekler idrar oluşumundan ve bazı atık maddelerin süzülmesinden sorumlu organlardır. Böbreklerden süzülen idrar üreter denen tüp şeklindeki yapılarla mesaneye gelir, mesanede idrarın idrar yapılana kadar depolandığı bir organdır, daha sonra mesanedeki idrar üretra denen gene tüp şeklindeki kanalla dışarıya atılır.
Sistit nedenleri 2 gruba ayrılır:
Bakteriyel sistit
Enfeksiyon dışı nedenlerle olan sistit