Project Description

Üreter Taşı

Üretere girmiş böbrek taşları olarak tanımlanmaktadır. Böbrek ve üreter taşları üroloji pratiğinde en sık rastlanılan hastalıkların başındadır. Genellikle erkeklerde daha sık görülmektedir.

Her insanda taş oluşma riski vardır. Normalde çok küçükken idrar ile atılırlar. Fakat, taş hastalığı için genetik alt yapısı olan insanlarda, doğuştan veya sonradan gelişen bazı hastalıklar, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler taş oluşumuna neden olmaktadır. Sıklıkla 20 – 40’lı yaşlarda en sık görülmektedir. Belirtilerin görülmesi halinde mutlaka tanı konulması ve tedavinin belirlenmesi gerekmektedir.

Toplumda her 10 kişiden 1’inin hayatı boyunca en az 1 kez böbrek taşı hastalığına yakalandığı düşünülmektedir. Taş hastalığı 70 yaşındaki erkeklerde %12, kadınlar da ise %5 civarında görülmektedir

  • En sık rastlanılan hastalıkların başındadır

  • 20 – 40’lı Yaşlarda en sık görülmektedir

  • 10 Kişiden 1 kişi muhakkak yakalanır

  • 70 Yaşındaki erkeklerde %12 olarak görülür

Mustafakemalpaşa, Karacabey, Susurluk

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Pazartesi – Cuma 8:00 – 17:00
Cumartesi 9:30 – 17:00

Klinik Adresimiz

Operatör Doktor Umut Turan’ın, Mustafakemalpaşa Kliniği’nde ki ÜRETER TAŞI Uygulama Videoları ve Görselleri

Üreter Taşı Hakkında Yararlı Bilgiler

Üreter Taşı Nedir Ve Nasıl Oluşur?

Üreterde genelde taş oluşmaz ancak böbrekte oluşan taşlar üretere gelir ve yukarıda bahsettiğimiz darlıklara takılır. Ancak taşlar üreterde uzun süre kalır ise büyüklükleri artabilir. Üreterde 4 mm nin altındaki küçük taşlar genellikle anatomik bir bozukluk yoksa kendiliğinden düşebilir.

1 cm’nin altındaki taşlar üreter de anormallik yoksa teorik olarak düşme potansiyeline sahiptir. Ancak idrar geçişini engelleyerek tıkanıklığa yol açtı ise acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde üreter taşının yukarı kısmında ve böbrekte idrar birikir, genişlemelere neden olur. Tedavi edilmez ise böbrek yetmezliği gelişir.

Üreter Taşlarına Niçin Hemen müdahele edilmelidir?

Üreter taşları 3 nedenle acildir. Birincisi idar akımına engel olur. Hem üreterin üst kısmı hem de böbrekte genişlemeye neden olarak böbrekte yetmezlik gelişebilir.

İkincisi idrar yolu tıkanıklığına bağlı infeksiyon gelişir ve bu da piyelonefrite bağlı böbrek yetmezliği yapabilir. Üçüncüsü ise çok ağrılıdır. En şiddetli ağrılardan birisidir. Dayanılması zor ağrılar olarak tariflenir.

Teşhis

Tanı koymak için öncelikle geçirdiği hastalıklar, geçirdiği ameliyatlar, mevcut ilave hastalıklarını içeren tıbbi geçmiş alınır ve ayrıntılı fizik muayene yapılır. Fizik muayenede taşın olduğu tarafa vurunca şiddetli ağrı olur. Sonra belirtilerin nedenine yönelik idrar-kan tahlili, ultrason, röntgen gereğinde bilgisayarlı tomografi gibi testler yapılır.

Tüm bu değerlendirmelerin sonunda üreter taşı teşhisi konulur ve yöntemi belirlenir. İdrar tahlilinde kanamanın ya da iltihabın olması bize taş hastalığı açısından ipucu verir. Röntgende taşların çoğu görülebilir ancak bazı taşlar görülmez.

Ultrasonografi alt ve üst üreterdeki taşları gösterebilir ancak orta üreterdeki taşları göstermez. Bilgisayarlı tomografi (BT) üreter taşlarını belirlemek için çok önemlidir. BT 2 cm nin üzerindeki taşları hangi seviyede olursa olsun belirleyebilir ve tanı değeri en yüksektir. Dezavantajı radyasyon içermesidir ki bu nedenle 40 yaş altı mümkün olduğu kadar zorunlu değil ise tomografi çektirmemeye çalışırız.

Icon

Üreter taşı rahatsızlığna sahip hastalarımız Mustafakemalpaşa’da ki kliniğimiz ile hemen iletişime geçebilirler.

Operatör Doktor Umut TURAN
Operatör Doktor Umut TURANÜroloji Uzmanı
Üreter taşı rahatsızlığına sahip hastalarımız erken teşhis ve erken tedavi ile ileriki dönemlerde büyük sıkıntılardan kurtulabilirler.