Sperm Testi Nedir?
Sperm testi nedir ? Çiftlerde erkek te kadın da çocuk sahibi olmak isterler. Fakat çocukları olmayan çiftlerin en önemlisi erkeklerde sperm (spermiogram) testidir. Sperm testinde çıkan sonuçta sperm sayısı oldukça önemli bir yol izler. Beraberlik yaşamalarına rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin, gebelik kontrolleri yapılan kadından sonra erkeğinde sperm testi yaptırması kaçınılmazdır. Kliniğimizde yapılan testler ve günümüz imkanları ile güzel sonuçlar alınabilmektedir.
Kliniğimize gelerek sperm testlerini yaptırarak doktorumuz Op.Dr. Umut TURAN’ın uyguladığı tedavi yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Sperm Testi Nasıl Yapılır?
Erkeğin spermi alınması için, spermi kliniğimizde verilmesi önerilmektedir.. Kliniğimizde erkeğin kendini tatmin etmesi yoluyla alınamayan sperm durumunda doktor, kişiye spermlerin doğal yapısına zarar vermeyen özel bir prezervatif vererek ilişki ile sperm örneği alınmasını sağlayabilir. Ancak meni, steril bir kaba koyulmalı ve vücut sıcaklığına yakın bir ortamda tutularak en fazla 1 saat içinde laboratuvara teslim edilmelidir. Spermiogram (Sperm) testi için kişinin testten 24 ila 72 saat öncesine kadar cinsel perhiz uygulaması gerekir. Ayrıca 2 ila 5 gün öncesine kadar alkol ve kafein gibi maddelerin kullanılmaması önerilir.
“Çocuk Sahibi olmak isteyen sayın çiftlerimiz sizleri Turan Kliniğimize bekleriz. Bizlere Whatsapp ve İletişim sayfasında ki telefonlardan her zaman arayabilirsiniz. Bilgi alarak randevu oluşturmak için Lütfen arayınız.”
Op.Dr.Umut TURAN – Turan Klinik Mustafakemalpaşa – GSM: 0 552 618 00 33 – 0 224 618 00 33
Spermiogram (Sperm) Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
Spermiogram testinin normal değer aralıkları, şekil açısından %3 ila %4, canlılık açısından %55 ila %63, hareketlilik açısından %31 ila %34’tür. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 yılında yayınladığı kriterlere göre total sperm sayısının 39 milyon/ml’den fazla ve lökosit miktarının da 1 milyon/ml’den az olması gerekir. Spermiogram testinin temel değerlendirmesi yaklaşık 1 saat içinde sonuçlansa da morfolojik değerlendirme için sperm hücrelerinin boyanması ve mikroskop altında değerlendirilmesi gerekir. Yapısal özellik ve şekil bozukluklarının da değerlendirildiği bu işlemin sonuçlanması yaklaşık 24 saat sürer. Sperm testi sonrasında kişi şu tanılardan birini alır:
- Normospermi: Sperm hücreleri tüm kriterler açısından sağlıklıdır.
- Oligospermi: Semen içindeki sperm hücresi miktarının sayıca az olduğunu ifade eder.
- Azospermi: Meni içeriğinde hiç canlı sperm bulunmaması durumudur.
- Oligoastenospermi: Sperm sayısının az ve hareketliliğinin düşük olduğunu gösterir.
- Teratospermi: Normal şekle sahip sperm hücresi miktarının az olduğunu ifade eder.
- Astenospermi: Sperm hareketliliğinin referans aralığından az olması durumudur.
Meni örneğinde hiç sperm bulunamaması (azospermi) durumunda üremeye yardımcı tüp bebek tedavisinde kullanılan mikroenjeksiyon işlemi için TESE (testiküler sperm ekstraksiyonu) yöntemi ile sperm elde dilebilir. Tüp bebek tedavisi ile gebeliğin sağlanabilmesi için tek bir sperm hücresi bile yeterli olabilir. TESE yönteminde, testisten biyopsi ile sperm elde edilir. Genel anestezi altında, yapılan TESE işleminde kişinin testisi cerrahi yöntemlerle açılır ve farklı bölgelerden doku örnekleri alınır. İşlem sonrasında kişi 2-3 saat gözlem altında tutulduktan sonra istirahat etmesi için eve gönderilebilir.
Mikro TESE yönteminde ise sperm arama işlemi, mikro cerrahi yöntemleriyle mikroskop altında yapılır. Bir diğer yöntem ise TESA’dır. TESA (testiküler sperm aspirasyonu) işlemi, lokal anestezi ya da sedasyon uygulanarak ameliyathane ortamında yapılır. Testislere iğne yerleştirildikten sonra özel bir cihaz yardımıyla meni aspire edilir. İşlem sonrasında testislere soğuk kompres yapılır. Hekim gerekli gördüğünde ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir. Ayrıca TESE, mikro TESE ve TESA işlemlerinde sonra hekimin belirlediği süre boyunca cinsel perhiz uygulanması gerekir.
Etiketler: Mustafakemalpaşa Sperm Testi, Karacabey Sperm Testi, Susurluk Sperm Testi